Автор: Чарлз Листър, foreignpolicy.com Следвайте Гласове в ТелеграмИслямска държава“ възвърна силата си, а

...
Автор: Чарлз Листър, foreignpolicy.com Следвайте Гласове в ТелеграмИслямска държава“ възвърна силата си, а
Коментари Харесай

Форин полиси: САЩ планират да се изтеглят от Сирия и да направят подарък на Ислямска държава

Автор: Чарлз Листър, foreignpolicy.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ Ислямска страна “ възвърна силата си, а администрацията на Байдън може без да желае да ѝ даде нов подтик

След бруталната офанзива на Хамас над Израел на 7 октомври и последвалата я израелска военна акция в Ивицата Газа, напрежението и военните дейности в Близкия Изток доближиха трескава фаза. И при разгръщането на тази сложна районна рецесия не би трябвало да е изненадващо, че администрацията на Байдън преразглежда военните си цели в района.

Трябва обаче да е мотив за съществено безпокойствие фактът, че това може да значи цялостно евакуиране на американските войски от Сирия. И макар че към този момент не е взето изрично решение за евакуиране, четири източника от Държавния департамент и министерство на защитата оповестяват, че Белият дом към този момент не влага в поддържането на тази задача, която счита за ненужна. В момента текат дейни вътрешни разисквания, които да дефинират по какъв начин и по кое време да се случи изтеглянето.

Извън пагубния резултат, който изтеглянето ще има върху въздействието на Съединени американски щати и съдружниците върху неразрешената и мощно изменчива рецесия в Сирия, то ще бъде и подарък за „ Ислямска страна “. Макар да е доста отслабена, групировката на процедура е в подготвеност за възобновяване в Сирия, в случай че ѝ се даде пространство да го направи.

Безпрецедентната интернационална намеса, подхваната през 2014 година от Съединените щати и над 80 партньорски страни за победа над по този начин наречената териториална страна на терористичните групировки, беше удивително сполучлива, като последната част от територията в Сирия беше освободена при започване на 2019 година.

В Ирак също „ Ислямска страна “ беше съвсем изчезнала, деградирала дотам, че през 2023 година осъществяваше единствено по към девет офанзиви на месец, намалели от 850 на месец през 2014 година.

Но обстановката в прилежаща Сирия е по-сложна. Със своите почти 900 военнослужещи на терен и дружно с локалните си сътрудници, Сирийските демократични сили, Съединени американски щати играят решаваща роля в удържането и отслабването на продължаващите безредици от страна на „ Ислямска страна “ в североизточна Сирия.

Но опасността остава. Рано на 16 януари „ Ислямска страна “ стартира ракетна офанзива над ръководен от Сирийските демократични сили затвор, в който са държани над 5 хиляди бойци от „ Ислямска страна “, като нападението провокира всеобщ опит за бягство.

Въпреки че тази интервенция бе в последна сметка осуетена, американските елементи играят изключителна роля и за стабилизирането на района, в който 10 хиляди калени в борба бойци на „ Ислямска страна “ са арестувани в над 20 спонтанни затвори, а други 50 хиляди свързани с тях дами и деца са държани в охранявани лагери. Както централното командване на Съединени американски щати неведнъж предизвестява, държането на армията на „ Ислямска страна “ „ на изчакване “, а „ идващото ѝ потомство “ обезвредено, е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати.

Докато американските елементи и сътрудниците им от Сирийските демократични сили съумяват да попречват възобновяване на „ Ислямска страна “ в североизточната част на Сирия, обстановката на запад е надалеч по-тревожна – от другата страна на река Ефрат, където сирийският режим упражнява надзор, най-малко на хартия.

В този голям регион на пустинята „ Ислямска страна “ е ангажирана с бавното си, само че методично възобновяване, възползвайки се от безразличието на режима и от неговата некадърност да се оправи с флуидна размирническа група в пустинята. През последните няколко години терористичната група също по този начин възвърне оперативното си наличие в ръководената от режима Дераа в южна Сирия и сензитивно разшири мащаба, обсега и сложността на своите интервенции в централната част на пустинята, краткотрайно завземайки заселени територии, заграбвайки и държейки газови уреди и упражнявайки забележителен напън към стратегическия град Палмира.

В източна и централна Сирия сенчестото въздействие на „ Ислямска страна “ се завърна. Групата възобнови комплицираните си интервенции по изнудване, изтръгвайки по този начин наречения налог от всички – от лекари и магазинери, до фермери и водачи на камион. С възходяща активност „ Ислямска страна “ им постанова изнудване, въз основа на получена информация за потоците от доходи на локалния бизнес. Само в някои случаи се издават подпечатани от „ Ислямска страна “ разписки, а при поискване на такива се изпращат закани по мобилните телефони, както и на родственици.

Голяма част от тези действия първоначално бяха фокусирани върху селските региони на Сирия, само че в този момент в градските и в доста от селските региони „ Ислямска страна “ все по-често се възприема като ръководеща мощ в сянка. Тези по-незабележими действия може и да не вършат медийни заглавия, само че те са главната съставка на устойчивия и надълбоко затвърден терористичен протест.

През последните няколко години „ Ислямска страна “ съзнателно прикрива равнището си на опериране в Сирия, поредно избирайки да не поема отговорност за офанзиви, които е направила. Предизвикана обаче от войната на Израел против Хамас в Газа, „ Ислямска страна “ за първи път стартира да разкрива пред всички степента на възобновяване си в Сирия. ИДИЛ процъфтява с помощта на хаоса и несигурността, а в Близкия Изток те въобще не са в дефицит през тези дни.

Като част от провежданата из целия свят акция на групировката „ да ги убиваме, където и да ги намерим “, групировката извърши и пое отговорността за 35 офанзиви в седем от четиринайсетте провинции на Сирия през първите 10 дни на 2024 година, които бяха част от общо 100 техни офанзиви по целия свят. И въпреки „ Ислямска страна “ да остава надалеч от това, което беше през 2013 и 2014 година, групировката резервира своите тревожещи благоприятни условия, огромна убеденост и новопридобито възприятие за динамичност. Войната в Газа и спираловидно разрастващите се районни рецесии наливат масло в огъня и основават благоприятни условия за терористичната група да употребява обстановката за лична полза.

Освен това набезите на „ Ислямска страна “ за заплашване и нападенията стартират да изплащат дивиденти в централна Сирия, където духът на милициите на локалния режим е в крах. Из цялата сирийска част на Бадия, или Централната пустиня, „ Ислямска страна “ отделя особено внимание на офанзивите си против силите за сигурност на режима по основни пътни артерии и отвън обширната мрежа от петролни и газови уреди в района. Мащабите и сложността на тези офанзиви се усилиха сензитивно през 2023 година, както и техните периоди. Според Проекта за битка с екстремизма единствено през 2023 година „ Ислямска страна “ е направила минимум 212 набези в Централния необитаем район на Сирия, убивайки най-малко 502 души. С увеличението на тайните закани и явните офанзиви се появяват и отчети за зачестили случаи на дезертьорство от военните редици на режима.

И в случай че силите на Съединени американски щати не могат да създадат доста, с цел да трансформират интензивността на „ Ислямска страна “ в следените от режима територии на Сирия, американските войски са лепилото, което крепи единственото значимо предизвикателство против „ Ислямска страна “ в границите на една трета от сирийската територия. Изчезне ли това лепило, сериозните безредици в Сирия ще бъдат обезпечени, а прекосяването на дестабилизиращото им въздействие в Ирак ще е несъмнено.

В доста връзки Ирак е основен, защото водената от Съединени американски щати коалиция против „ Ислямска страна “ е дейно основана на иракска земя. Но на фона на невижданите военни дейности сред иранските проксита и американските сили в Ирак, включващи ответни удари на Съединени американски щати към Багдад, както и създадени в Иран балистични ракети, които обстрелват американските войски на иракска територия, напрежението в иракската политическа система бързо се повишава и тя се пробва да принуди американските войски да се изтеглят от страната.

Иракският премиер-министър Мохамед Шиа ал-Судани в този момент обществено упорства за американско евакуиране от страната му, само че има някаква вяра, че военното наличие на Съединени американски щати в Иракски Кюрдистан ще може да поддържа интервенции за противопоставяне на „ Ислямска страна “, в това число и в прилежаща Сирия. Вероятно това изяснява за какво през последните седмици иранските проксита толкоз постоянно взимат на прицел силите на Съединени американски щати, ситуирани на интернационалното летище Ербил.

Но преместването на координацията на дейностите против „ Ислямска страна “ от Багдад в Ербил ще сътвори лични затруднения, изостряйки вътрешно-кюрдските напрежения сред районното държавно управление на Масуд Барзани и свързаната с ПКК администрация на Сирийските демократични сили в североизточна Сирия, което евентуално ще докара до нежелателна турска интервенция. Окуражени от възприятието за победа в самия Ирак, Иран и неговите проксита в този сюжет безспорно ще изострят офанзивите си против американските войски в Сирия, също целейки тяхното евакуиране.

Като цяло, събитията от октомври насам сложиха американското разполагане в североизточна Сирия под гореща опасност, от която произтекоха и сегашните вътрешни разисквания за евакуиране от Сирия. Предвид пагубните последствия от прибързаното евакуиране от Афганистан през 2021 година и идните избори в Съединени американски щати по-късно тази година, е мъчно да се разбере за какво администрацията на Байдън би обмисляла евакуиране от Сирия. Независимо по какъв начин бъде извършено сходно евакуиране, то ще провокира безпорядък и бърз скок на терористичните закани. Но не може да се отхвърли ясното чувство в политическите кръгове, че такова се обмисля интензивно и че се приема като в последна сметка неизбежно.

Членове на държавното управление на Съединени американски щати интензивно оферират съглашение за съдействие сред Сирийските демократични сили и режима на Сирия против „ Ислямска страна “ като вероятен път за американско евакуиране. Това би било освен феноменално милосърдие за „ Ислямска страна “, само че и нещо невероятно единствено по себе си. Част от Сирийските демократи може и да имат периодически контакти с режима на Асад, само че те надалеч не са естествени съдружници. Режимът в никакъв случай няма да разреши на демократичните сили да оцелеят, а Турция ще направи всичко допустимо да убие каквото е останало от тях.
Последният път, когато „ Ислямска страна “ се надигна в Сирия, през 2014 година, това трансформира интернационалната сигурност по надълбоко отрицателен метод. Ако изтеглянето на Съединени американски щати провокира завръщане на хаоса на „ Ислямска страна “, ние ще изпаднем в позицията на елементарни наблюдаващи, неспособни да се върнем в региона, защото той ще бъде подложен под контрола на низък режим и неговите съветски и ирански съдружници.

Чарлз Листър е старши теоретичен помощник и шеф на стратегиите „ Сирия “ и „ Контратероризъм и екстремизъм “ в Института за Близкия Изток

Инфо: foreignpolicy.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР